A projektmenedzsment módszertan

Milyen projektmenedzsment módszertan létezik?

A hatékonyan megvalósítható projektek elkötelezettje, aki legalább olyan fontosnak tartja a határidőket, mint a minőséget és a rendelkezésre álló erőforrások optimális kihasználását? Az üzleti sikerek érdekében mindez nélkülözhetetlen, pláne akkor, ha hosszú távra tervez. De mégis milyen lépésekből áll össze a projekttervezés? Melyek azok a sarkalatos pontok, melyekre mindenképpen ajánlott odafigyelni? Olyan kérdések ezek, melyek gyakran felmerülnek kezdő és akár már kicsit tapasztaltabb vállalkozók, üzletemberek esetében is. A budapesti Szinergia Kft képzései kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy az érdeklődőkhöz és fejlődni vágyókhoz közelebb hozza ezt a világot.

Tervezés a legfontosabb tényezők tükrében

Mint már említettük, egy projekt sikerességét illetően három alapvető fontosságú tényezőre érdemes hangsúlyt helyezni. Ezek nem mások, mint az időtényező, a tevékenység részletekbe menő megszervezése, valamint a költség-, és erőforrások kihasználhatósága. Ha mindezeket alaposan átgondoljuk és következetesen ügyelünk rájuk, akkor nagy valószínűséggel eredményesen zárul majd a projekt. Ehhez azonban rendkívül fontos a körültekintés, hiszen a lényeg sokszor éppen a részletekben rejlik. A tevékenység tervezése során nem csak az egyes részfeladatokért felelős személyeket kell megnevezni, hanem a megfelelő dokumentáció is lényeges. A teljesíthetőség érdekében a rendelkezésre álló idő pontos beosztása is nagyon fontos, hiszen ha ez elmarad, vagy nem racionálisan kerül megszervezésre, annak csúszás, és végső soron eredménytelenség lehet a vége. Kevés kellemetlenebb dolgot lehet elképzelni, mint azt, amikor az utolsó pillanatban kapkodnak a szakemberek, hiszen ez sajnos az elvégzett munka minőségére is nagymértékben rányomja a bélyegét. Természetesen sikert csak úgy könyvelhetünk el, ha már a vállalás során tisztában vagyunk azzal, vajon elegendő anyagi-, és személyi erőforrás áll-e rendelkezésünkre a feladathoz.

Kockázatelemzés és finomítások

A tervezés során célszerű minden részletre kiterjeszteni a munkát, ám a legtöbbször előbb vagy utóbb előfordul, hogy finomításra van szükség. Nem ritka, hogy már a végrehajtás első szakaszaiban kiderül, némi átcsoportosítás, alakítás válik aktuálissá a terv tarthatósága érdekében. Célszerű tehát számolni a finomhangolás lehetőségével és persze látni előre, milyen kockázatok rejlenek a tervek megvalósításában. Ezek a kockázatok csökkenthetők, ha figyelemmel követjük Budapest és a Világgazdaság lépéseit. A cél természetesen az, hogy a tervezés szakaszában megszületett elképzelések maximálisan tarthatóak legyenek, de mégsem árt rugalmasan hozzáállni a dolgokhoz, hiszen ezen az eredményesség is múlhat.

projektmenedzsment lépései

A projektmenedzsment alapjai – kommunikáció

Igaz ez az üzemen belüli részlegek, a szakemberek közötti viszonyokra és persze a megrendelőkkel, ügyfelekkel történő kapcsolattartásra is. A megfelelő kommunikáció persze nem helyettesíti a határidőre történő kifogástalan munkavégzést, ám a hatékonyság, valamint a céges image összefüggéseiben mindenképpen hasznos lehet a színvonalas kommunikációs stratégia kialakítása.

Amennyiben többet szeretne tudni a témáról, és a gyakorlatban is használható megoldásokkal ismerkedne meg, akkor megéri elmélyedni a területen. Ezt a célt szolgálja a projektmenedzsment képzés, mely az előkészítéstől a megvalósításig elkalauzolja az érdeklődőket a témában.